Blog cimkék
Munkavédelmi cipő Munkavédelmi bakancs Munkavédelmi kesztyű Védőkesztyű Munkaruha Védősisak Munkavédelmi felszerelés Zuhanásgátló Testheveder Munkavédelmi sisak Tork Munkavédelmi szemüveg Védőbakancs Védőszemüveg Légzésvédelem Vágásbiztos kesztyű Pormaszk Munkaruha webáruház Hallásvédelem Munkakabát Félálarc Munkavédelmi kabát Téli munkáskabát munkavédelmi webáruház Antisztatikus kesztyű Kézhigiénia Munkavédelmi fülvédő Portwest Munkavédelmi termékek Munkaruha együttes Mártott kesztyű Hőálló kesztyű Védőcipő Tork adagoló Portwest munkaruha Munkavédelmi kalucsni Hallásvédő Munkavédelmi füldugó Puma munkavédelmi cipő Tavaszi munkavédelmi termékek Munkavédelmi pormaszk Tűzoltó készülék Dioptriás védőszemüveg Cerva munkavédelmi termékek Jól láthatósági ruházat Fényvisszaverő kabát Coverguard munkavédelmi termékek Acélbetétes munkavédelmi cipő Mosdó higiénia Munkavédelmi ruházat Villanyszerelő bakancs Porálarc ipari védősisak kratos safety Munkavédelmi sportcipő energiaelnyelő kötél szabályok fülvédő füldugó fültok albatros munkaruha munkavédelmi lábbeli albatros footguard albatros munkavédelmi cipő legjobb munkavédelmi cipő Bélelt nadrág Télidzseki Bélelt kabát Aláöltözet Hidegelleni védelem Télikabát szabványszámok munkavédelemi leírás munkavédelmi szabványok kobak védőruha munkavédelemi eszközök munkavédelem munkavédelemi termékek Téli munkavédelmi bakancs Téli munkavédelmi cipő télikesztyű 
Termékek
    Mérettáblázat
    Gyártók
    Kiszállítás Akár 3 Munkanap Alatt
    GLS munkaruha webáruház partner
    Ajánlott Cég HVG & Céginformáció.hu
    Facebook

    A magasban végzett munka szabályai

    MUNKAVÉDELEM, 2022. 05. 07.

    Amikor leesés elleni védelemről beszélünk, először többnyire egy teljes testhevederzetet, azaz egy leesés elleni egyéni védőeszközt viselő munkás jelenik meg a szemünk előtt. A valóságban ez az utolsó megfontolandó módszer a magasban történő munkavégzés bevezetésénél. Az első lépés legyen mindig a leesés veszélyének teljes kiküszöbölése.

    KERÜLJE a magasban végzett munkát - (más kifejezéssel: iktassa ki a veszélyt), ami azt jelenti, hogy a lehető legtöbb munkát a talajon állva végezze, és létra helyett használjon teleszkópos eszközöket, javítás előtt eressze le az adott tárgyat a talaj szintjére, vagy például használjon drónt a magasból végzett szemléhez. A magasban végzett munka kiküszöbölése érdekében szükség lehet a munkafolyamat vagy a munkaterület módosítására.

    AKADÁLYOZZA MEG A leesést (leesésgátlás) – az alábbi megoldások segítségével:

    -        kollektív leesésgátló rendszerek, mint például védőkorlátok, kapaszkodók, létra, biztonsági gyűrűk, emelhető mobil platformok,

    -        vagy egyéni leesést megelőző rendszerek – leesésgátló rendszerek, amelyek megakadályozzák, hogy az emberek túl közel jussanak a védelemmel nem rendelkező területhez.

    MINIMALIZÁLJA a leesés következményeit és magasságát – az egyéni leesés ellen védő rendszerekkel: használjon teljes testhevederzetet, energiaelnyelős rögzítő – vagy kikötőkötelet, és kikötési pontot az esés kockázatának és következményeinek csökkentése érdekében.

    A leesés elleni védőeszköz nem akadályozza meg az esés bekövetkeztét, ezért az egyéni leesés ellen védő rendszerek használatát tekintjük a legkevésbé előnyös megoldásnak a magasban végzett munka során. Ezeket olyan helyzetekben kell használni, amikor nem oldható meg a munka biztonságosabb felületről történő elvégzése, mint például fixen rögzített, vagy ideiglenes emelő platformról.

    Előnyben kell részesíteni azokat az egyéni leesés ellen védő rendszereket, amelyek a lehető legkisebb mértékűre korlátozzák a bekövetkezett zuhanást. Például a munka során használjon közvetlenül a fej fölött elhelyezett kikötési pontot, valamint a lábbal egy szinten elhelyezett energialenyelő kikötőkötél helyett visszahúzható zuhanásgátlót.

    EURÓPAI JOGSZABÁLYOK

    Az egyéni védőeszközökről szóló 1989. december 21-én elfogadott 89/686/EGK irányelvet felváltotta a 2018. április 21-től hatályos 425/2016 EU rendelet.

    A leesés ellen védő eszközök az egyéni védőeszközök III. kategóriájába tartoznak, melyek a „Nagyon súlyos, vagy visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozó hatások ellen védenek”.

    EURÓPAI SZABVÁNYOK

    EN 341 ERESZKEDŐESZKÖZÖK

    EN 353-1 MEREV RÖGZÍTETT VEZETÉKEN ALKALMAZOTT, VEZÉRELT TÍPUSÚ LEZUHANÁSGÁTLÓK

    EN 353-2 HAJLÉKONY RÖGZÍTETT VEZETÉKEN ALKALMAZOTT, VEZÉRTEL TÍPUSÚ LEZUHANÁSGÁTLÓK

    EN 354 RÖGZÍTŐKÖTELEK

    EN 355 ENERGIAELNYELŐK

    EN 358 ÖVEK A MUNKAHELYZET BEÁLLÍTÁSÁRA VAGY FÉKEZÉSRE

    EN 360 VISSZAHÚZHATÓ TÍPUSÚ LEZUHANÁSGÁTLÓK

    EN 361 TELJES TESTHEVEDERZET

    EN 362 CSATLAKOZÓK

    EN 363 LEZUHANÁSGÁTLÓ RENDSZEREK

    EN 364 VIZSGÁLATI MÓDSZEREK

    EN 365 A HASZNÁLATRA, KARBANTARTÁSRA, IDŐSZAKOS ELLENŐRZÉSRE, JAVÍTÁSRA, JELÖLÉSRE ÉS CSOMAGOLÁSRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK

    EN 397 IPARI VÉDŐSISAKOK

    EN 795 KIKÖTŐESZKÖZÖK

    EN 813 BEÜLŐ HEVEDERZET

    EN 1496 MENTŐ EMELŐESZKÖZÖK

    EN 1497 MENTŐHEVEDERZET

    EN1498 MENTŐHUROK

    EN 12278 CSIGÁK

     

    MAGYARÁZATOK AZ EN 795 SZABVÁNY SZERINTI KIKÖTŐESZKÖZÖK JELÖLÉSÉHEZ

    A1         Azok a szerkezeti kikötőeszközök, amelyeket függőleges, vízszintes és ferde felületre lehet rögzíteni.

    A2         Azok a szerkezeti kikötőeszközök, amelyeket  ferdetetőkre lehet rögzíteni – egyéni védőeszköz.

    B            Hordozható és ideiglenes kikötőeszközök (CE).

    C            Vízszintes kikötési eszközök.

    D           Azok a rögzítő eszközök, amelyek vízszintes merev rögzítő síneket alkalmaznak.

    E            Nehezéksúllyal működő rögzítőeszközök vízszintes felületekhez (CE).

    MUNKATERÜLET KORLÁTOZÓ RENDSZEREK

    A leesést korlátozó rendszerek célja, hogy a dolgozó mozgásterületének behatárolásával kiküszöbölje annak lehetőségét, hogy a munkások leessenek a magasban található munkaterületről. A rögzítőkötél hosszát és a rögzítőpont elhelyezését úgy kell kiválasztani, hogy a dolgozó ne kerülhessen a munkaterület szélére, ahol fennáll a leesés veszélye. Az alábbiakban leírt rendszerek közül nyilvánvalóan ez a legbiztonságosabb rendszer: a leesés lehetőségének kiküszöbölésével a súlyos sérülés és a mentés szükségessége is elkerülhető. Fontos meggyőződni arról, hogy a leesést korlátozó rendszer hatékonyan korlátozza a dolgozó eljutását arra a helyre, ahonnan esetleg leeshet.

    Fontos! A leesést korlátozó eszközök nem alkalmasak zuhanásgátlásra.

    MUNKAHELYZET BEÁLLÍTÁSA

    A munkahelyzet beállításra használt rendszerek olyan magasban végzett munkához alkalmasak, ahol a kezeknek szabadon kell maradniuk, de ahol nem kell túl sok mozgást végezni, például olyan függőleges szerkezeteken végzett munka során, mint az oszlopok, vagy a létra. A munkahelyzet beállítására szolgáló rendszernek kiegészítő leesés ellen védő rendszert is tartalmaznia kell, hogy a dolgozó hibája, vagy az elsődleges zuhanásgátló rendszer meghibásodása esetén is gátolja a lezuhanást. A munkahelyzet-beállító kötél és a munkahelyzet-beállító deréköv nem alkalmas a leesés elleni védelemre!

    ZUHANÁSGÁTLÁS

    A zuhanásgátló rendszer a munkaterület korlátozó rendszerrel ellentétben nem akadályozza meg a lezuhanás bekövetkezését, hanem arra szolgál, hogy megakadályozza a felhasználót az alacsonyabb (talaj, vagy az esés útjában található akadály) szintre történő becsapódástól, és minimálisra csökkentse a leesés megakadályozásából adódó sérüléseket. A rendszer egy kikötési pontból, teljes testhevederzetből és a csatlakozó elemből áll, amelyek csökkentik a testre ható erőket. A zuhanásgátló rendszer használata előtt át kell gondolni az esetleges lezuhanó dolgozóra vonatkozó mentési tervet.

    FELFÜGGESZTETT HELYZETBEN VÉGZETT MUNKA/ALPIN- VAGY KÖTÉLTECHNIKA

    Az a technika, amellyel a kötelekkel felfüggesztett személy olyan helyekre juttatható el, amelyek más módon nehezen érhetőek el, pl. leereszkedés, sziklafalak megmászása, leereszkedés barlangokba, vagy fel fák magas részeibe. Példa: homlokzatok ablakainak tisztítása, ahol kollektív védelem nem alkalmazható.

    SZŰK, BEHATÁROLT TÉRBEN VÉGZETT MUNKA

    A szűk helyekre – pl. tartályok, aknák, silók, nyílások, stb. – való bejutás biztonságát biztosító rendszer.

    A dolgozó leesés elleni védelmét biztosítja, miközben szűk helyre ereszkedik le, és szükség esetén csörlő segítéségével társa könnyen, biztonságosan kiemelheti. A szűk helyen végzett munkához alkalmas védőfelszerelés általában egy háromlábú állványból, és visszahúzható mentőkészülékből áll.

     

    TISZTÍTÁS ÉS ELLENŐRZÉS

    TÁROLÁS           

    A tárolóhely legyen hűvös, száraz és tiszta környezetben, a közvetlen napfénytől védett helyen; ajánlott szekrény, vagy szerszámtároló használata. Javasolt használni a felszereléshez biztosított tártoló táskát.

    TISZTÍTÁS

    A felesleges zsírt, piszkot és szennyeződéseket el kell távolítani az eszközről. A termék fém- és egyéb más alkatrészei tisztíthatóak semleges szappannal, vízzel és törlőkendővel. Felszerelést mindig szárazra kell törölni, és a közvetlen napfénytől védett helyen kiakasztani és megszárítani.

    KARANTARTÁS

    Az eszközöket szétszedni, módosítani, vagy javítani az arra nem meghatalmazott személynek nem szabad. Minden további javítást csak a gyártó által jóváhagyott szervizközpontok végezhetnek. Minden felszerelésről nyilvántartást kell vezetni, beleértve a sorozatszámot, a vásárlás dátumát, és az ellenőrzési dátumokat.

    ELLENŐRZÉS

    HASZNÁLAT ELŐTTI ELLENŐRZÉS

    A leesés ellen védő eszközt használója köteles minden használat előtt ellenőrizni kopás, sérülés és más hiba szempontjából, és a hibás elemeket ki kell vonni a használatból.

    Ellenőrzési útmutató

    A textil/egyéb elemeket (rögzítőkötelek, hevederek, stb.) meg kell vizsgálni, hogy van-e rajtuk vágás, égésnyom, elszíneződés, túlzott szennyeződés, vagy kopás, vagy más sérülés, és hogy megvannak-e a szükséges jelölések, címkék.

    A fém elemeken/részeken (D-gyűrűk, karabinerek, fém, stb.) ne legyen repedés, rozsda, deformáció, éles részek, hiányzó részek, vagy más sérülés és/vagy kopás.

    Mechanikus eszközök: ellenőrizze a megfelelő összeszerelést és működést. (Például a visszahúzódó mentőkötél legyen visszahúzva és lezárva).

    IDŐSZAKOS ELLENŐRZÉS

    Illetékes, kompetens személy – nem a felhasználó – évente végezzen hivatalos ellenőrzést a gyártó által az eszközhöz mellékelt tájékoztató szerint. Az ellenőrzések közötti időszakok szélsőséges munkakörülmények (zord környezet, hosszan tartó használat) esetén csökkenthetőek.

    Az időszakos ellenőrzés célja

    Biztosítani kell, hogy az egyéni védőeszköz jó állapotban legyen, és lehetővé kell tenni minden olyan hiba felismerését, amely miatt nem teljesülhet az elvárt biztonsági szint, vagy amely veszélyes helyzeteket idézhet elő a felhasználók számára.

    Ellenőrizni kell, hogy betartják-e a személyi védőfelszerelésre vonatkozó tárolási utasításokat, és hogy a felszerelés karbantartása a gyártó utasításainak megfelelően történik.

    Az időszakos ellenőrzések eredményeit a termékre vonatkozó nyilvántartásban kell rögzíteni, és fel kell tüntetni a sorozatszámot, a vásárlás dátumát, valamint az elvégzett ellenőrzés és javítás dátumait stb…

    Ha az ellenőrzés vagy az üzemeltetés során hibát találnak, akkor a terméket ki kel vonni a használatból, és meg kell semmisíteni, vagy javítás céljából fel kell venni a kapcsolatot a hivatalos szervizzel.

    Amennyiben a használat során leesés történik, akkor a rendszerbe tartozó MINDEN védőeszközt ki kel vonni a használatból, és meg kell semmisíteni, vagy el kell küldeni hivatalos szervizbe javítás céljából. Fix kikötőeszköz, vagy állandó kikötőkötél esetén ellenőrizze a kikötési pontot.

    HOGYAN KELL FELVENNI A HEVEDERT

    1. ELŐKÉSZÜLET

    Ürítse ki a zsebeit, mert leesés esetén a legkisebb tárgy is sérülést okozhat. Ellenőrizze a testhevederzet állapotát és keresse meg a hátrészen található D-gyűrűt.

    2. VÁLLPÁNTOK

    A D-gyűrűnél fogva emelje fel a testhevederzetet, és válassza szét a pántokat, hevedereket. Ha a csatok be vannak kapcsolva, kapcsolja ki azokat. Ellenőrizze, hogy a hevederek nincsenek-e összecsavarodva, és vegye fel a vállpántokat a vállaira úgy, mint egy dzsekit.

    3. MELLPÁNT

    Zárja be a mellpánt csatjait. Szükség esetén állítsa be az illeszkedést.

    4. COMBHEVEDEREK

    Húzza meg a combon a hevedereket, és csatolja össze azokat. Húzza szorosra és állítsa be úgy, hogy a tenyere még aláférjen, de az ökle nem. Ha van munkahelyzet-beállító deréköv is, akkor állítsa be és rögzítse a csatokat.

    5. BEÁLLÍTÁS

    Állítsa be ismét a váll- és a combhevedereket. A heveder kilógó végeit bújtassa a tartóba. A testhevederzet szorosan illeszkedő beállításával esés esetén elkerülheti a sérüléseket. A testhevederzetet úgy kell beállítani, hogy ne legyen laza, de lehetővé tegye a szabad mozgást. A hátrészen található D-gyűrűnek a lapockák között kell elhelyezkednie. A hátrészen található D-gyűrű vagy a mellpánt helyzete a hátlemez fel-le irányú csúsztatásával változtatható.

     

    A TESTHEVEDERZET KÜLÖNBÖZŐ BEKÖTÉSI PONTJAI

    Bekötési pont a leesés ellen védő rendszerekhez: a leesés ellen védő, zuhanásgátló rendszer csatlakozó elemei csak ide rögzíthetők.

    Hátrészen található bekötési pont leesés ellen védő rendszerekhez

    Mellső bekötési pont leesés ellen védő rendszerekhez

    Munkahelyzet-beállító bekötési pontok

    Beülő bekötési pont

    ESÉSI TÉNYEZŐ

    ESÉSI TÉNYEZŐ: 0

    A kikötési pont a felhasználó fölött található, a rögzítőkötél feszes, a szabadesés értéke a nullához közeli.

    ESÉSI TÉNYEZŐ: 1

    A kikötőkötél a felhasználó testhevederzetének hátsó bekötési pontjával egy magasságban található, a szabadesés megegyezik a kikötőkötél hosszával.

    ESÉSI TÉNYEZŐ: 2

    A kikötőkötél a dolgozó lábával azonos magasságban található, a szabadesés a rögzítőkötél hosszának kétszerese.

    SZABAD ESÉSTÉR

    ENERGIAELNYELŐ KIKÖTŐKÖTÉL

    VISSZAHÚZÓDÓ MENTŐKÖTÉL

    INGAESÉSTÉR

    INGAESÉS RÖGZÍTŐKÖTÉLLEL

    INGAESÉS VISSZAHÚZHATÓ ZUHANÁSGÁTLÓVAL

    Ingaesés, vagy lengő típusú esés akkor fordul elő, amikor az esés pillanatában a rögzítőpont nem közvetlenül a dolgozó fölött van. A lengés közben közeli tárgynak, vagy szerkezetnek való nekiütközés súlyos sérülést okozhat. Nagyon fontos, hogy feltétlenül elkerüljük az ingaesést!

    Ha éppen zuhanásgátló eszközök vásárlása előtt áll, és továbbra is bizonytalan a döntésében, akkor javasoljuk, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot áruházunk megadott elérhetőségei valamelyikén, ahol szakértő kollégáink készséggel segítenek a legjobb megoldások megtalálásában.

     

    Cimkék:zuhanásgátló, testheveder, szabályok, kötél, energiaelnyelő,

    Webáruház értékelés

    truetrade.hu

    Kosárba

    Kosárba helyezve

    Betöltés...

    ...
    Hiba

    Sikertelen művelet

    Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.